Jakthundraser

January 7th, 2015

En god jakthund er som regel avlet fram gjennom mange generasjoner. Det er mulig å trene opp ulike hunder til bruk under jakt, men de klassiske jakthundrasene er best egnet. Selvsagt er det individuelle forskjeller mellom hundene. En hund trenger ikke å bli en god jakthund selv om den tilhører en jakthundrase, men man har bedre sjanser til å få en god hund når man velger riktig hunderase.

Fuglehunder er velegnet både til fuglejakt og småviltjakt. Det finnes både støtende og stående fuglehunder. Stående fuglehunder inkluderer blant annet pointere og settere, støtende og apporterende fuglehunder inkluderer spaniels og retrievere. Støvere kan også brukes til småviltjakt og storviltjakt. Det finnes også hunderaser som er avlet fram til én type jakt. Et godt eksempel på dette, er den norske Lundehunden.

Under storviltjakt er det mest vanlig å bruke skjellende hunder som elghund, jämthund, bjørnehund, svensk elghund og finsk spets. Hundenes boghøyde skal være på maksimalt 41 cm når de brukes til jakt på hjortedyr. Selv om hunderasen er viktig når man skal finne en jakthund, er det treningen man gir hunden som avgjør om den blir flink eller ikke. Det er viktig å begynne treningen tidlig, allerede mens hunden er en valp.