Femundløpet

January 16th, 2015

Femundløpet er et langdistanseløp for sledehunder. Løpet starter på Røros, og det kjøres over to ulike distanser. Den lengste distansen er på 647 km, mens den kortere distansen er på 397 km. Det er også en egen juniorklasse for seksspann. Denne konkurransen kjøres over 200 km.

Femundløpet har vært arrangert siden 1990, men det første løpet måtte stanses midtveis på grunn av problemer med mildvær. De første årene kjørte deltakerne i områdene rundt Femunden, men der var det vanskelig for publikum å følge løpet, derfor ble traseen lagt om slik at løpet også passerer større tettsteder i Nord-Østerdal. Disse sjekkpunktene er lettere tilgjengelige for publikum, slik at flere har muligheten til å se deltakerne underveis. Løpet går gjennom åtte kommuner.

Den mestvinnende deltakeren i Femundløpet er Robert Sørlie. Han har tatt 11 seiere, og har også deltatt i alle de 25 løpene som har blitt arrangert hittil. Den siste seieren hans kom i jubileumsløpet i 2014. Sørlie er også en av de høyest rankede hundekjørerne i Norge, og ligger på niendeplass på rankingen. Øverst på rangeringen ligger Sigrid Ekran tett fulgt av Birgitte Næss Wærner. Disse tre er regnet blant favorittene foran det kommende Femundløpet i 2015. Man kan lese mer om Femundløpet på løpets offisielle nettside, for så å finne et kasino hvor man kan legge sin innsats på hvem som kommer til å vinne.

Femundløpet er kjent for å være utfordrende. Noe av det mest utfordrende er de skiftende værforholdene og de lave temperaturene. Deler av løypa er også teknisk krevende, og utøverne må takle søvnmangel og lange timer på stående på sleden. Kjørere og hunder kan hvile litt på sjekkpunktene. Der er det også veterinærer som sjekker hundene, samt aktiviteter og kulturelle innslag for publikum. Femundløpet er regnet som det største sledehundløpet i verden.